Vízzáró betonok II.rész

vissza

A beton és vasbeton szerkezeteket vízzáróságuk szerint három csoportba sorolhatjuk:

Mérsékelten vízzáró az a beton vagy vasbeton, esetleg vakolt szerkezet, amelynek 1 m2-nyi felületén a legnagyobb üzemi víznyomás mellett 24 óra alatt legfeljebb 0,4 l víz szivárog át. A szerkezeten vízcseppek, ú.n. izzadás tapasztalható, de ez a felületen folyást nem okoz. Ebben az esetben a környezeti osztály jele: XV1, beton nyomószilárdsági osztálya legalább C25/30.

 
Vízzáró az a beton vagy vasbeton, esetleg vakolt szerkezet, amelynek 1 m2-nyi felületén a legnagyobb üzemi víznyomás hatására 24 óra alatt legfeljebb 0,2 l víz szivárog át. Jól szellőző helyiségben ez a vízmennyiség általában elpárolog a felületről, a szerkezet „Izzadásának” jelensége nem figyelhető meg. Környezeti osztály jele: XV2, beton nyomószilárdsági osztálya legalább C30/37.

 
Különlegesen vízzáró az a beton vagy vasbeton szerkezet, amelynek 1 m2 felületén a legnagyobb üzemi víznyomás hatására 24 óra alatt legfeljebb 0,1 l víz szivárog át. Környezeti osztály jele: XV3, beton nyomószilárdsági osztálya legalább C30/37.

 
A vízzáró betonok esetében különös figyelemmel kell lenni a gondos kivitelezésre, spontán (nem tervezett) munkahézagok elkerülésére. A tervezett munkahézagokat víz hatására duzzadó szalagokkal vagy más tömítő szerkezettel kell ellátni a csatlakozó szerkezetek mentén! (pl.:fal és padló; fal és fal, stb.)

google_plustwitter