Vízzáró betonok I.rész

vissza

Az építőipari szakmai körökben elfogadott elv, hogy önmagában „vízzáró” beton nem létezik, mivel a beton – még ha kis mértékben is – de mindenképpen porózus anyag, ezért valamennyi vizet átereszt. Blogunk a „klasszikus” értelemben vett vízzáró betonok alkalmazási lehetőségét tárgyalja és nem tér ki a „vízhatlan” betonokra, amelyek a legnagyobb üzemi víznyomástól megvédő, többrétegű, utólagosan felhordott lemezszigeteléseket váltják ki.

Ahogy a bevezetőben írtuk, a leggyakoribb félreértés az, hogy a vízzáróság nem egyenlő a vízhatlansággal. A közönséges, egyéb speciális hozzáadott anyagoktól mentes betonnak is van a vízátszivárgás késleltetésére hatása. A vízzáró betonok, a betonkeverékhez adalékanyag hozzáadásával érik el nagyobb vázáthaladást gátló ellenállásukat.

A beton szerkezetek vízzáróságát a víz átjutás megengedhető mértékétől függően kell eldönteni. Ez minden esetben tervezési kérdés! pl.: talajvíznyomásos területre nem szokás a víz elleni védelmet „csak” vízzáró betonkeverékkel megoldani, kivéve, ha a hasznos tér nem igényszintje ezt megengedi, pl.: mélygarázs. Itt elfogadott, ha annyi víz jut át a szerkezeti falon, amennyi el is párolog.

A víznek a beton szerkezetben való bejutását – megfelelő bedolgozás mellett – leggyakrabban a tömítő (általában vízre duzzadó szilikátok), a képlékenyítő, a folyósító, a légbuborékképző és a kötéskésleltető adalékszerek gátolják.

google_plustwitter