Biztonsági üvegek II. rész

vissza

A rétegelt üvegréteg típusai az építészeti felhasználás helye szerint eltérőek lehetnek. Fej fölé helyezett üveg esetében (pl.: előtető), a rétegelt-ragasztott (VSG) üveg alsó rétegnek mindenképp TVG = „félig előfeszített” maradó szilárdsággal rendelkezőnek kell lennie. Másik leggyakoribb alkalmazása az úgynevezett kiesést gátló üvegezés. Igénybevétel szerint itt többféle üvegszerkezet is megfelelő lehet a VSG-n belül: a külső, a belső, vagy mindkét üvegréteg hőkezelést kap, amely szintén lehet ESG vagy TVG.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a normál úsztatott, a TVG és az ESG üveg között. A válasz az üveg két meghatározó tulajdonságában rejlik: teherbíró képesség és a maradó szilárság. Az üvegek hőkezeléses edzésével a leírt két műszaki paraméter egymáshoz képest eltérő módon alakul. A hőkezelt üvegeket leginkább az előfeszített vasbeton gerendákhoz lehet hasonlítani. A „rendszerbe” bevitt többlet energiával az anyag teherbírása megnő, viszont a tönkremenetel hirtelenebb módon megy végbe.

Így az edzett ESG üvegek teherbírása a legnagyobb, ám a bennük lévő feszültség miatt sérülékenyebbek. Törési képük is ezt igazolja: sok-sok apró darabra „robbannak” fel ütés hatására.

Pontszerű hirtelen erő hatásának kevésbé áll ellen, de nagyobb felületű törési struktúrát mutatnak a TVG üvegek, valamint az üveg törése után is marad teherhordó tulajdonsága.

Az megfelelő üvegszerkezet kiválasztása tervezési feladat!

Korunk fizikai és kémiai tudása jócskán meghaladta a húzott síküvegek szintjét. A gyártási, edzési és laminálási lehetőségek adta szabadságnak köszönhetően, ívelt tartószerkezeti, robbanásbiztos, áttörésbiztos, speciális hőtechnikai, fényre- vagy elektromos hatásra az átláthatóból, át nem láthatóra váltó üvegek már nem csak a filmek világában léteznek!

google_plustwitter